zaterdag 5 maart 2016

Beschermingsmaatregelen en levenstestament: misbruik

Gerechtshof Amsterdam: Dochter van rechthebbende stelt hoger beroep tegen beschikking kantonrechter. Haar argumenten: beschermingsbewind en mentorschap is niet nodig, omdat rechthebbende e.e.a. in zijn levenstestament heeft geregeld middels volmachten. Voorts komt ze in hoger beroep tegen de benoeming van een professioneel bewindvoerder en mentor.
Uit het vonnis blijkt dat er sprake is geweest van misbruik van de volmacht door de dochter. Zij heeft geld onttrokken uit het vermogen van haar vader. Het hof stelt in deze: "Het hof stelt voorop dat [X] als gevolmachtigde bovenal de belangen van rechthebbende diende te behartigen. Het doen van schenkingen wordt in het algemeen niet in het belang van een rechthebbende geacht". En: "Nu verder niet is gesteld of gebleken dat de schenkingen aan [X] in het belang van rechthebbende zijn gedaan, is het hof van oordeel dat [X] niet heeft gehandeld als een behoorlijk handelende gevolmachtigde". 
Conclusie: "Op grond van hetgeen hiervoor onder 4.11 en 4.12 is overwogen met betrekking tot de conflicterende belangen acht het hof gegronde redenen aanwezig om af te wijken van de bij levenstestament bepaalde voorkeur en van de wettelijke voorkeur om [X] als kind van rechthebbende te benoemen tot bewindvoerder en mentor. Evenals de kantonrechter acht het hof, overeenkomstig het inleidend verzoek, de benoeming van een onafhankelijke en professionele bewindvoerder en mentor aangewezen. Het verzoek van [X] om haar te benoemen tot bewindvoerder en/of tot mentor zal worden afgewezen".

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHAMS:2016:346

Geen opmerkingen:

Een reactie posten