dinsdag 15 maart 2016

Curatele: vernietigbaarheid overeenkomst

Rechtbank Zeeland-West Brabant: Beroep van curator – op grond van artikel 3:51 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek (hierna BW) in samenhang met artikel 1:381 BW – op vernietigbaarheid van overeenkomst die curandus met oorspronkelijk eiseres heeft gesloten wordt aanvaard. De gevolgen van het niet raadplegen door oorspronkelijk eiseres van het curateleregister alvorens de overeenkomst aan te gaan, komen voor haar rekening en risico. Dat geldt ook voor de gevolgen van het feit dat haar incassogemachtigde het curateleregister niet raadpleegt alvorens incassomaatregelen te nemen en een procedure tegen curandus te beginnen.

De curator begint een zg. verzetprocedure tegen een verstekvonnis, waarin de curandus is veroordeeld de door schuldeiser ingestelde vordering en de proceskosten te voldoen.
De oorspronkelijke overeenkomst is echter vernietigbaar. De curator doet daarop een beroep. De overeenkomst wordt nietig verklaard. " Dat leidt er, met toepassing van het bepaalde in artikel 3:51 lid 1 BW toe dat de overeenkomst is vernietigd. De vernietiging werkt op grond van het bepaalde in artikel 3:53 BW terug tot het tijdstip waarop de overeenkomst door [betrokkene] is gesloten. Daarmee is de grondslag van de vordering van [geopposeerde] komen te ontbreken, zodat haar vordering, zoals bij de oorspronkelijke dagvaarding ingesteld, alsnog dient te worden afgewezen".

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBZWB:2016:1474

Geen opmerkingen:

Een reactie posten