dinsdag 29 maart 2016

Cashback



Frits is sinds een half jaar onder beschermingsbewind. Hij is aangemeld door een zorginstelling voor personen met een verstandelijke beperking. Hij is zwakbegaafd. Frits vindt het fijn als hij kan participeren in de maatschappij. Hij wil voor volwaardig worden aangezien. Zo heeft hij zijn rijbewijs gehaald en wil hij zijn auto blijven rijden. Hij werkt op de sociale werkvoorziening en woont zelfstandig. Woonbegeleiding vindt hij maar lastig. Zij proberen maar steeds zijn leven te bepalen door te zeggen wat hij wel en niet mag doen. Bemoeials! En nu hebben ze hem opgezadeld met een bewindvoerder. Omdat er schulden zijn ontstaan. Daar kan hij toch ook niks aan doen?!

Zijn bewindvoerder is de baas over zijn geld. Als hij dat had geweten, dan was hij er nooit aan begonnen. Nu wil die bewindvoerder dat hij zijn auto wegdoet om schulden af te lossen. Dat nooit. Hoe moet hij dan naar zijn werk gaan? Op de fiets zeker! Maar die heeft hij niet eens. Hij krijgt ook veel te weinig leefgeld. Eén tank benzine en een paar pakken shag, en dan is het op. En dan heeft hij nog eens niet gegeten. Het zint hem niet en het blijft wringen. Maar als hij kan gaat hij toch zijn eigen weg.

Zijn vriend Jaap heeft hem verteld van een winkel in Helmond waar je geld krijgt als je een telefoonabonnement afsluit. Hij is er naartoe gegaan. En het werkt inderdaad. Voor ieder abonnement dat je afsluit krijg je € 150,- op je bankrekening bijgeschreven. En je krijgt de smartphone er nog gratis bij ook. Gisteren heeft hij in die winkel drie abonnementen afgesloten. Vandaag stond het geld op zijn rekening en heeft hij het kunnen pinnen. Gauw alles eraf halen voordat zijn bewindvoerder het inpikt. En vandaag heeft hij nog twee abonnementen afgesloten in dezelfde winkel. Morgen kan hij dus weer pinnen. Kassa!

Maar wat moet hij met vijf telefoons? Die kan je goed verkopen, dan verdien je daar ook nog geld mee. Zo gedacht, zo gedaan. Vier telefoons verkocht voor € 75 per stuk. Want zelf heeft hij er eentje gehouden. Als je mee wil doen en erbij wil horen, dan moet je wel een smartphone hebben, vindt Frits.



Graag had ik de handelwijze van de smartphone winkel aan een rechter voorgelegd. In twee dagen tijd aan één persoon vijf mobiele telefoonabonnementen verkopen, daarbij nog geld toegeven, en zonder je af te vragen of die persoon wel in staat is de maandelijkse abonnementsgelden te betalen! Is hier geen sprake van ‘misleiding’ of ‘dwaling’? Zover is het niet gekomen. Frits heeft gekozen voor een andere bewindvoerder.

Ze bestaan nog steeds de cashback acties. Van Huawei, Philips, Sony, Cannon, Samsung, Nokia. En het wemelt van de klachten van consumenten daarover op de website van Kassa van de VARA.



© André Leijssen, 2016.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten