zaterdag 4 juni 2016

Belegging van vermogen in een BV

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden: Beschermingsbewind. Verzoek tot machtiging overhevelen vermogen.
Ten behoeve van belegging van vermogen van rechthebbende is een B.V. opgericht. Doel is belastingontduiking en ontduiking van hoge eigen bijdrage Wlz. 

"Zonder enig waardeoordeel te willen geven over de (morele) aanvaardbaarheid van de door de bewindvoerder en de vader gekozen oplossing om het vermogen van de rechthebbende zoveel mogelijk te beschermen, constateert het hof dat door verlening van de bewuste machtiging het vermogen van de rechthebbende in hoofdzaak aan het met wettelijke waarborgen omklede stelsel van (direct) toezicht van de kantonrechter zal worden onttrokken".

De toezichthoudend kantonrechter heeft immers geen wettelijke bevoegdheden om toezicht te houden op de B.V. "Gelet op het voorgaande is het hof van oordeel dat geen machtiging (achteraf) dient te worden verleend voor het overhevelen van € 160.000,- uit het vermogen van de rechthebbende naar de BV. De door de bewindvoerder en de vader gekozen opzet biedt aanzienlijke financiële voordelen voor de rechthebbende en is in zoverre in het belang van de rechthebbende. Dit laat evenwel onverlet het hiervoor gegeven oordeel dat aldus het vermogen van de rechthebbende in hoofdzaak aan het met wettelijke waarborgen omklede stelsel van (direct) toezicht van de kantonrechter wordt onttrokken. Dit laatste acht het hof niet wenselijk.

Zie ook uitspraken van Gerechtshof Den Haag en Hoge Raad. Te vinden onder label: Belegging van vermogen.

http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:GHARL:2016:2564

Geen opmerkingen:

Een reactie posten